Een verzwegen leven – Robert Chesal

Hoe een journalistieke klus kan leiden tot de ontdekking van een familiegeheim. Waar gebeurd en ook nog eens meeslepend opgeschreven. En wat het voor mij bijzonder maakt: ik heb ex-collega Robert aan het werk gezien met het misbruikschandaal zónder ook maar een vermoeden van de grote gevolgen hiervan voor hemzelf!

Robert Chesal maakt in 2010 voor de Wereldomroep een radioreportge over misbruik binnen de rooms-katholieke kerk in Nederland. Hij is niet de eerste, maar hij bijt zich vast in het onderwerp en krijgt de hulp van krantenjournalist Joep Dohmen, die er eerder over berichtte. Het schandaal komt eindelijk naar buiten.

Een bruikbare hulp, want Dohmen kent de rijke Roomse traditie van binnenuit. Daar heeft de Amerikaans-Joodse Chesal – die werkt voor de Engelstalige afdeling- geen weet van. Het boek geeft een chronologisch verslag van hun gezamenlijke zoektocht, zoals beleefd door Chesal, afgewisseld met hoofdstukken uit het verleden, waarin een onzekere tiener langzaam in de netten zwemt van een dubieuze muziekleraar.

Bijna gestopt
Chesal beschrijft hoe hij direct na de eerste publicatie wordt overspoeld met gruwelverhalen over kindermisbruik, vaak jarenlang verzwegen. Al snel grijpt hem dat zo aan, dat hij overweegt ermee te stoppen. Maar hij is ook ambitieus, zo schrijft hij, en na een bezoek aan een psycholoog gaat hij door.

Naast zijn journalistieke gedrevenheid en de wens om deze beschadigde mannen – want dat zijn het vooral- te helpen, doemt er nog een motief op: het misbruik in zijn eigen verleden, waar hij altijd over heeft gezwegen.

Persoonlijke zoektocht
Chesal besluit op zoek te gaan naar de man die hem dit aandeed en beschrijft die persoonlijke zoektocht zonder larmoyant te worden. Hij licht zijn vrouw en kinderen in, zijn vader en broers in Amerika en terloops schets hij het leven van een ‘gewoon’ Joods jongensgezin in de jaren zestig, waar popmuziek en experimenten met drugs hand in hand gaan, terwijl buitenshuis de zwarte medeburgers zich roeren en steeds zelfverzekerder worden.

Chesal neemt ons stap voor stap mee naar een dramatische ontknoping, zonder sensationeel te worden. De zoektocht levert andere antwoorden dan verwacht: menig fictieschrijver zou het niet  durven verzinnen, laat staan de moed hebben het zo’n persoonlijk verhaal op te schrijven. Robert Chesal deed het op een manier die je nog lang bij blijft. Hulde Robert!

 

Advertenties
Geplaatst in boeken van bekenden, recensie
2 comments on “Een verzwegen leven – Robert Chesal
  1. Philip Smet schreef:

    Inderdaad hulde voor Robert. Hij heeft hier een uitstekend boek geschreven, met veel verrassingen, zelfs voor de mensen die hem al jaren kenden.

  2. […] Source: Een verzwegen leven – Robert Chesal […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: